Eerste-Hulp-Bij-Bellenblaas

Geplaatst op

Kinderen vinden het fantastisch: bellenblazen! Daarnaast is het ook nog eens goed voor de mondmotoriek en is het een lekker goedkope activiteit. Tenminste…. Niet als je al die verpeste kleding meetelt. Bellenblaas kan namelijk hele vervelende vlekken achterlaten die je gek genoeg pas ontdekt ná het wassen van de kleding. 

De vlekken

Vlekken van een bellenblaas zijn een beetje grijs, blauw of bruin van kleur. In eerste instantie heb je waarschijnlijk geen idee hoe die vlekken op de kleren van je kind terecht zijn gekomen. In de onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe bellenblaas vlekken eruit zien.

Foto: www.kidstravelservice.nl

Vraag je je af hoe de kleine grijze, bruine of blauwe vlekken ineens in de kleding van je kind komen? Grote kans dat je kind met een bellenblaas gespeeld heeft! Sop van de bellenblaas geeft namelijk vervelende verkleuringen in lichte kleding. Je ziet de vlekken pas als de kleding gewassen is. Er staat wel een duidelijke vlekkenwaarschuwing op de bellenblaas, maar die lezen je kinderen natuurlijk niet.

Waardoor ontstaan die nare vlekken in de kleding?

Een belangrijk bestanddeel van bellenblaassop is glycerine. Dit middel geeft een chemische reactie met de zeep in je wasmiddel, en daar ontstaan die vreemde grijze, blauwe of bruine vlekken door.

Verklaring voor de vlekken

In bellenblaassop (uit de winkel) zit glycerine. Bijna alle kinderen knoeien als zij geconcentreerd bellen proberen te blazen en die glycerine komt dus op de kleding terecht. Tot zo ver nog geen probleem. Als de glycerine echter in aanraking komt met wasmiddel kan er een chemische reactie ontstaan. Hierdoor ontstaan er dus vlekken. Dit verklaart ook waarom je de vlekken pas ziet, nadat de kleren gewassen zijn. 

Bellenblaas vlekken voorkomen

Er zijn 2 manieren om bellenblaas vlekken te voorkomen:

1. Maak zelf bellenblaas sop.
En dan wel zonder glycerine natuurlijk! Tegenwoordig lukt dit niet meer goed met alleen wat afwasmiddel en water, maar zo moet het zeker lukken:

  • 100 ml afwasmiddel

  • 400 ml warm water

  • 2 eetlepels suiker

Roer de suiker door het warme water, totdat het opgelost is. Voeg het afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Het mag niet gaan schuimen. Klaar is kees!

2. Spoel de kleding goed uit

De vlekken ontstaan dus doordat de glycerine in aanraking komt met wasmiddel. Als je de kleren super goed uitspoelt met water, voordat je ze wast, is je probleem dus ook opgelost! Je kunt dit gewoon onder de kraan doen, of eerst een kort wasje draaien met alleen maar water. 

Bellenblaas vlekken verwijderen

Als er eenmaal bellenblaas vlekken in de kleding van je kind zitten, is dit er niet meer makkelijk uit te krijgen (mij is het nog nooit gelukt). Wat je nog wél kunt proberen is de kleren (langdurig) weken in water met een zuurstofbleekmiddel, een oxi vlekkenmiddel. Bij de Kruidvat heb je al een grote pot voor maar €3,-. Dat is het proberen waard, toch? Je kan ze ook verven met een donkere textielverf.

Heb jij wel eens last van bellenblaas vlekken? Wat doe jij dan? Of wat doe je om dit te voorkomen?

 

 

Bron: www.kidstravelservice.nl